Senaste inläggen

Av Malin - 9 december 2008 21:49

För två veckor sedan testade jag ett av cykelpassen som kallas för activio för första gången. För den som inte läste mitt inlägg efter det passet kan jag förklara att det går ut på pulsstyrd träning, där man får följa sin puls på en skärm längst fram i salen. På skärmen ser man dels vilken puls man ligger på, vilket procent av maxpulsen det är och en intensitetsskala.

 

Jag tror inte att jag träffade riktigt rätt på maxpulsen den här gången heller, eftersom det kändes som att jag fick hålla tillbaka ganska mycket för att ligga på rätt procenttal. Det var nog på sätt och vis bra, eftersom det var ett längre pass än vad jag är van vid. Hur som helst gick 75 minuter bättre än väntat; jag trodde aldrig att jag skulle orka det. Kanske är det så att viljan räcker längre än självförtroendet ibland. När det gått 60 minuter måste jag erkänna att jag kände mig ganska mör, men inte värre än att man hanterade den sista kvarten.


Cyklade stående större delen av passet, så nu väntar jag mig en kraftig träningsvärk under morgondagen. Var lite öm redan innan, efter gårdagens träning. Vi får väl se hur det blir.

Av Malin - 9 december 2008 12:02

Det tycks vara så att Aftonbladet återvinner artiklar på sin hemsida, ganska smart med tanke på att det annars i många fall skrivs fler snarlika artiklar. Idag kan man högst upp på deras sida kropp och hälsa läsa en artikel med rubriken ”Julbord – välj rätt för din viktstrategi”, en artikel publicerad 17 december, 2007. Man har tagit hjälp av tre personer, två för mig kända namn: Fredrik Paulún och Anna Skipper plus Josefine Jonasson, dietist från Aftonbladets viktklubb. 


Jag började läsa artikeln med tanken ”äsch, julen är ändå bara en vecka om året” och blev därför positivt förvånad då artikeln tar utgångspunkt i att de tre ”viktexperterna” enas om att vi ska låta smaklökarna avgöra vad vi väljer att äta under julen, eftersom den bara kommer en gång om året. De skriver att risken för viktökning är liten om man framför allt begränsar portionerna, vilket förmodligen är lättare sagt än gjort när det erbjuds många inbjudande alternativ. Personligen har jag inte så svårt att begränsa mina alternativ, eftersom jag är vegetarian och vegetarisk mat är ofta inte särskilt prioriterat på julbord. 


I artikeln följer även en lista över vad man bör rikta in sig på att äta, beroende på om man vill kalla sig själv Hälsofreak, GI-frälst alternativt Kalorikoll. Läs hela artikeln här: http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/vikt/article3916608.ab

Av Malin - 8 december 2008 20:27

Idag fullföljde jag min planering och gick på det svettiga bodycombat-passet. Svettigt, men roligt - som alltid. En av de saker jag tycker är roligt med träningsformen är att det går fort att komma in i träningen. Jag har endast varit på just detta pass en gång innan, för tre veckor sedan, men tyckte ändå att jag hängde med bra och kunde lägga mycket kraft i övningarna. Det känns att det ger bra konditionsträning och blev för mig ett utmärkt, avslappnande avslut på en stressig dag.


Ser fram emot när det nya programmet släpps, så man kan hänga med redan från början. Borde kanske göra ett konditionstest för att se vad som händer med konditionen på tre månader med bodycombat. Eller så får jag helt enkelt lita på min känsla av att saker och ting förändras åt det bättre.

Av Malin - 8 december 2008 11:57

På måndagar tycker jag att det är roligt att se över vad jag vill träna den kommande veckan. Det är inte alltid det blir precis som man tänkt sig, men det gör inte så mycket. Generellt sett tycker jag att planering är halva det roliga i det mesta jag gör, men det händer att jag går upp i det för mycket och gör utförliga planer för månader framöver vilket för mig skapar stress – en ständigt fulltecknad kalender. Att gå igenom för en vecka framöver känns ändå som ett sätt att hålla det hela på en stund nivå.  


Innan man planerar saker behöver man fundera över vilka ramar man har, vad som sätter gränserna. Min främsta begränsning i träningsplanerna är tiden; jag kan inte välja att träna tidigare än klockan 16, eftersom jag går hem från praktiken däromkring. Dessutom vill jag inte träna för sent, eftersom jag då sover sämre. Min grundprincip är alltså att träna så tidigt som möjligt, men det känns ändå helt okej att göra undantag från principen ibland. Idag lutar det åt att träna bodycombat kl. 17:45.

Av Malin - 8 december 2008 09:04

Jag har börjat sova dåligt natten mellan söndag och måndag, av okänd anledning. Man skulle kunna tänka sig att jag upplever någon slags ovilja mot att helgen ska ta slut, men jag har svårt att tro det eftersom jag inte har något emot att åka till min praktikplats – snarare tvärt om. Kan det bero på att jag sover så mycket på helgen att min kropp inte vill sova mer när söndagen väl kommer? Fast då tycker jag att jag inte borde vara trött nu. Så vad problemet kan vara vet jag inte, men det känns som att det måste ha någon särskild anledning eftersom det handlar om just söndag-måndag och inte när som helst i veckan. 

Av Malin - 7 december 2008 20:35

Den senaste tiden har jag känt mig mindre och mindre sugen på mjukt bröd. Suget har inte direkt blivit större efter att jag läst kapitlet om bröd i boken Den hemliga kocken. Författaren gör en förteckning över några inte helt ovanliga brödingredienser, som man egentligen inte behöver. Det är ingredienser som jag många gånger stött på, utan att reflektera särskilt mycket över eftersom jag ändå inte vetat vad dem innebär. Tills nu. 

 

I boken beskrivs även ”bake off”-bröd, vilket är det så kallade butiksbakade brödet. När jag var och handlade idag granskade jag hyllan med ”butiksbakat” bröd lite närmare. Det står faktiskt ingenstans något om var brödet är bakat, men att det gräddas i affären blir tydligt eftersom man bakom brödhyllorna kan se bakugnarna. Precis som det påtalas i boken skapar man en känsla av att brödet är hembakat, genom sättet brödet läggs upp.

 

Egentligen har jag länge vetat att brödet levereras fryst till affären, för att sedan gräddas, men av någon anledning inbillar jag mig ändå att detta bröd skulle vara bättre än det färdigpackade. Vad är egentligen skillnaden förutom att plasten är borta? Antagligen inget mer än känslan av att brödet är hembakat.


Så vad gör man åt saken? Jag har försökt läsa innehållsförteckningar eftersom jag hoppades att de närproducerade brödsorterna skulle vara snäppet bättre, men så var inte fallet. Jag antar att det bästa alternativet är att baka sitt eget bröd. Nu funderar jag över hur det då är med knäckebröd, vilket jag i princip hållit mig till den senaste tiden. Något att ta reda på.

Av Malin - 7 december 2008 18:25

Jag har haft ännu en kravlös helg i avslappningsanda. I stors sett har jag gjort mest ingenting, vilket är ganska skönt. Jag har för ovana att pressa in så mycket det bara går på vardagarna och därför är det så skönt att ha några dagar då man mest bara tar allting som det kommer, utan planering.


I vanliga fall skulle jag ägnat en del av söndagskvällen åt att se över den kommande veckan, men idag tänker jag låta bli. Det enda jag egentligen behöver veta är vilken tid jag ska gå upp imorgon. Att avstå från viss planering har blivit ett återkommande tema för mig under den här hösten, för egentligen handlar det väl om ett behov att kontrollera saker som i sig skapar stress. Nu ska jag se om jag kan hitta lite glögg i köket.


Av Malin - 6 december 2008 21:14

Den här veckan har jag och Janne testat två av Keldas soppor: Oriental curry och Tender tomato, vilka är vegetariska. Ett packet räcker gott och väl till två personer och i båda har vi lagt i bitar av potatis, gul lök och quornbitar, vilket har blivit gott. Lite knepigt att dem har en hållbarhet på 91 dagar utan synbar anledning utifrån innehållsförteckningen, men det känns ändå som goda, lättlagade alterntiv. Om man ena kan kalla det lättlagat, då soppan endast ska värmas såvida man inte vill ha något annat i. Hur som helst vill jag minnas att jag läst att det är bra att äta soppa ibland, eftersom man tvingas äta långsamt vilket gör att man får en större möjlighet att känna efter när man är mätt. Soppa är dessutom värmande och gott såhär på vintern.

Presentation

Omröstning

Äter du 500 gram frukt och grönsaker om dagen?
 Ja
 Jag försöker göra det
 Nej
 Nej, jag bryr mig inte om sådant

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2009
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards