Direktlänk till inlägg 10 november 2008

Ta vara på sömnen

Av Malin - 10 november 2008 09:28

I dagens Metro var det en artikel om sömnsvårigheter med fokus på studenter. Själv dras jag med mina sömnsvårigheter och har testat både det ena och det andra för att avhjälpa problemen. Mest av allt lägger jag min tilltro i rutiner; jag tror det är bra att ha en viss (avstressad) morgon- och kvällsritual. Dessutom behöver man lära känna sig själv.

 

Metro skriver ut nio tips ”för dig som vill sova bättre” som jag tänkte kommentera lite kring. Metros text är i fetstil, övriga är mina kommentarer.

 
  • 1. Vädra ur sovrummet
  • Frisk luft sägs hjälpa för det mesta, det tror jag absolut.

     
  • 2. Ha låg temperatur i sovrummet
  • Men undvik problemet jag stött på flera gånger de senaste veckorna: att jag har så kallt att jag inte kan somna för det. Somnar först efter att raggstrumporna kommit på tillsammans med en extra filt.

     
  • 3. Undvik koffein och alkohol på kvällen
  • Det funkar tydligen för vissa; mina föräldrar dricker kaffe de sista de gör på kvällen. Personligen dricker jag inte mycket kaffe och blir helt speedad de få gånger jag gör det. Jag tror att nattsömnen försämras, om än omedvetet, av för mycket koffein. Alkohol må få dig att somna snabbare, men hur djup blir egentligen sömnen?

     
  • 4. Motionera gärna, men inte för sent på kvällen
  • Där kommer det in att känna sig själv – jag får väldigt svårt att sova om jag tränar klockan åtta eller senare. Träning fungerar uppiggande för min kropp. Kanske ett lättare yogapass skulle gå an?

     
  • 5. Ha en regelbunden läggtid och fasta rutiner
  • Den som brukar lägga sig ungefär samma tid, brukar också bli trött ungefär samma tid på kvällen. Jag tror också det kan vara nyttigt att ha en viss ritual, precis som jag nämnde i början av inlägget, så kroppen kan känna in ”okej, nu är det snart dags att sova”.

     
  • 6. Gå och lägg dig tidigt, den bästa sömnen infaller före midnatt
  • Igår lade jag mig redan halv tio, eftersom jag vet att jag gillar att läsa ungefär en halv timme. Det var minst sagt skönt! Halv elva sov jag, som annars är ganska lättväckt, så djupt att jag inte hörde när mina föräldrar kom hem.


  • 7. Stäng av mobil, tv och dator en timme innan du går och lägger dig
  • Jag har börjat med att alltid stänga av mobilen under natten, varför ska den vara på? Har inte tänkt på det så mycket tidigare, men börjar verkligen känna av mobilen som en stressfaktor i mitt liv. Bästa metoden blir att ha den avstängd mer. Vad gäller att stänga av tv och dator en timme innan man går och lägger sig tror jag det är bra det med; när jag tänker att jag är trött och ska gå och lägga mig tar det 30-60 minuter innan jag faktiskt kommer i säng.

     
  • 8. Stig upp och gör något annat om du verkligen inte kan somna
  • Det är svårare att göra än man tror, jag tänker alltid ”kanske om jag ligger kvar, bara en liten stund till” tills det att timmar kan ha rullat iväg.

     
  • 9. Undvik starkt ljus om du vaknar mitt i natten
  • Personligen brukar jag vägra öppna ögonen om jag vaknar under natten, även om jag måste gå upp. Ibland är man illa tvungen, men går det undvika så går det.

     

    Från
        Kom ihåg mig
    URL

    Säkerhetskod
       Spamskydd  

    Kommentar

    Av Malin - 28 februari 2009 20:25

    Nu har jag fixat och trixat med det här bloggbytet länge nog. Bloggnamnet blev inte hälsorelaterat, eftersom jag helt enkelt inte kunde hitta något som kändes riktigt rätt.   Numera hittar ni mig på http://vixies.blogg.se ...

    Av Malin - 28 februari 2009 14:42

    Tanken var att jag skulle titta på Lets dance igår kväll, men istället fastnade jag i att försöka förstå hur man gör en snygg bloggdesign. Det är inte helt lätt att veta vad som är vad, egentligen så det blev en hel del "prova sig fram".   För tillf...

    Av Malin - 27 februari 2009 19:55

    Alla dieter är lika bra, eller lika dåliga beroende på hur man vill se på det. Så skriver Aftonbladet i en artikel som publicerade igår. En amerikansk studie där 800 överviktiga eller feta personer fått äta enligt fyra olika dieter bekräftar att det ...

    Av Malin - 27 februari 2009 13:51

    Ni kanske minns att efter nyår bestämde mig för att inte äta något godis under åtta veckor (förmodligen minns ni det, eftersom jag tjatat om det nästan dagligen). Nu har hur som helst veckorna passerat och jag har - som jag skulle vilja beskriva det ...

    Av Malin - 27 februari 2009 09:58

    Äntligen fredag, som man brukar säga. Eftersom jag varit hemma hela veckan och skrivit C-uppsats känns det egentligen inte som så stor skillnad att det är helg, eftersom jag vet att jag kommer pyssla och plocka med skolarbetet ändå. Det börjar dessut...

    Presentation

    Omröstning

    Äter du 500 gram frukt och grönsaker om dagen?
     Ja
     Jag försöker göra det
     Nej
     Nej, jag bryr mig inte om sådant

    Fråga mig

    0 besvarade frågor

    Kalender

    Ti On To Fr
              1 2
    3 4 5 6 7 8 9
    10 11 12 13 14 15 16
    17 18 19 20 21 22 23
    24 25 26 27 28 29 30
    <<< November 2008 >>>

    Sök i bloggen

    Senaste inläggen

    Kategorier

    Arkiv

    RSS

    Besöksstatistik


    Ovido - Quiz & Flashcards