Alla inlägg under december 2008

Av Malin - 23 december 2008 21:37

Att vila är ganska långt ifrån synonymt med julen, det känns som att jag märkt av det mer i år än jag brukar. Jag antar att det handlar om hur man själv väljer att hantera julen, men det är knappats ansträngningsfritt att inte låta sig dras med in i julhetsen.


Idag har jag haft ännu en fullbokad dag i julens anda; följde med andra på julklappsjakt och åkte därefter hem för att förbereda morgondagens efterrätt.

Av Malin - 22 december 2008 22:43

I år har vi den finaste julgranen vi haft på många år (i vanliga fall plockar mina föräldrar i princip den fulaste de kan hitta, men riktigt glesa grenar). Det här året fick istället hunden Flora välja gran, som de beskriver det - och visst är den fin? Här har jag och mamma precis pyntat den, vilket det också är annorlunda än i vanliga fall; en drastisk nedskärning främst på smällkarameller. Jag tycker det blev snyggt! Nu önskar jag mig lite snö, så är allting perfekt.

Av Malin - 22 december 2008 20:38

Det känns nästan som höst, i alla fall gjorde det när jag var ute med Flora tidigare idag. Det stör julkänslorna lite, men nu har jag i alla fall klätt julgranen - lägger upp bilder senare.


Jag har inte något bra system för att svara på kommentarer, men jag vill bara påpeka att det är roligt att få dem. Hur som helst fick jag frågan vad jag pluggar: jag läser till socionom på Göteborgs universitet.

Av Malin - 22 december 2008 18:20

Idag har jag hållt mig sysselsatt:


Började dagen med en långpromenad tillsammans med Flora, som blev ganska lerig trots att jag försökte bära henne över den värsta leran. Därefter bakade jag pepparkakor, men det blev inte så hög mysstämning på det eftersom ingen annan hade lust att vara med. När pepparkakorna var klara var det dags att åka med mamma för att handla all mat inför julbordet och det var inte måttligt med andra människor ute i samma ändamål. Ungefär två timmar senare var allt inpackat och jag stod i köket för att göra mat.


Med allting avklarat sitter jag här och pustar ut en liten stund, men inte länge för alldeles strax ska jag åka hem till Janne.

Av Malin - 21 december 2008 22:33

I vanliga fall har vi inget annat lov än över sommaren, men i år hade jag några dagar att ta ut. Eftersom jag valde att lägga mina dagar nu över jul resulterar det i hela två veckors ledighet, inte helt fel. Visst kan jag inte låta bli att tänka att jag kanske missar något jätteroligt på praktiken, men samtidigt blir det en välbehövd uppladdning inför våren eftersom det inte blev mycket av sommarlovet i år heller.


Under kvällen har jag och min lillebror spelat Singstar, alltså sjungit kareoke. Han hade lite ont i halsen, vilket blev till min fördel. Vad ska man då hitta på här näst? Är i alla fall inte tillräckligt trött för att gå och lägga mig.

Av Malin - 21 december 2008 19:44

Så var rummet städat och tomtarna framme, bara pepparkakorna som saknas


Av Malin - 21 december 2008 16:34

Idag ska jag lägga min energi på att städa och plocka fram tomtar och liknande. Har dessutom planerat att baka pepparkakor, men har varit lite seg i start idag. Ingen fara på taket, som tur är – det som inte blir gjort idag kan alltid göras imorgon, eller så struntar man i det helt och hållet. Verkar som att min familj tröttnat på det här med pepparkaksbak, för om inte jag gör det skulle vi nog inte få några pepparkakor alls. Personligen tycker jag att hemmagjorda pepparkakor, eller åtminstone sådana där man köper färdig deg och gräddar själv, är många gånger godare än färdiga.


Nu åker mysbyxorna på, ska jag sätta på lite uppiggande musik och komma i gång med städningen!

Av Malin - 20 december 2008 23:20

Istället för att gå till gymmet har jag och Janne gjort stora ansträngningar med att baka lussekatter idag, första gången någonsin för oss båda. Man kan tycka att vi behöver lite mer träning i att forma lussekatterna, men bortsett från bristande bildskönhet blev de väldigt bra. Så nu har vi druckit glögg och ätit lussekatter, fortfarande varma från ugnen - riktigt julmys.


Här är receptet från Arla som vi använde oss av:


Lussekatter, ca 35 st

50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Arlaköket Kesella kvarg lätt
2 påsar saffran, 1 g
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl mjöl
Garnering: russin
Pensling: 1 ägg

Gör så här: Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt Arlaköket Kesella kvarg lätt, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 35 kusar eller fantasifigurer. Lägg dem på smorda plåtar. Garnera med russin. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 5-8 min. Stora figurer gräddas i 200 grader i 10-15 min.


Gjorde såklart några lussekatter utan russin som på bilden här, för min egen skull

Presentation

Omröstning

Äter du 500 gram frukt och grönsaker om dagen?
 Ja
 Jag försöker göra det
 Nej
 Nej, jag bryr mig inte om sådant

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< December 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards