Alla inlägg under december 2008

Av Malin - 20 december 2008 14:46

Jag har sett tesorten Dilmah omnämnas i flera olika sammanhang den senaste tiden, eftersom det nu lanseras i butik här i Sverige. Tidigare har det endast funnits tillgängligt på vissa hotell. I senaste numret av Topphälsa (nr 1, 2009) har man pratat med Dilhan Fernando, som var på besök från Sri Lanka för att representera temärket. För några veckor sedan fick jag smakprov på två av Dilmahs smaker och utifrån det har jag inget att klaga på. Egentligen vet jag inte vad som gör märket så speciellt, men något borde det vara med tanke på den uppmärksamhet det får.


På Dilmahs hemsida står det att teet odlas under etiska förhållanden och alltid är färskt, eftersom det bara går några dagar från plockning till att det läggs i täta kuvert. De beskriver färskheten som viktig för att bevara vitaminer, mineraler och antioxidanter, samt för smakens skull. Dilmah är det familjeföretag, ett av världens tio största teföretag som har 60-årig erfarenhet av teproduktion. Jag tror säkert att man vinner på att marknadsföra sig just som ett familjeföretag, för visst låter det fint?


Topphälsa betonar några saker man bör tänka på, för att få teet riktigt bra. Jag har själv märkt av hur mycket vattnets värme kan påverka olika tesorter, vilket poängteras i tidningen. De skriver att man inte ska låta vattnet stormkoka, utan allra helst ta det redan när de första bubblorna syns. Till vitt eller grönt te ska vattnet inte överstiga 70 grader och till Oolongte bör vattnet inte överstiga 50 grader. Dessutom ska man låta teet dra längre tid än de flesta av oss har vana. I tidningen skriver man att snittiden för hur länge en tepåse får dra i England är 30 sekunder, fast att svart te egentligen bör få dra 3-5 minuter och grönt te i ungefär 2 minuter.

Av Malin - 20 december 2008 12:16

Efter att ha genomsökt alldeles för många affärer hittade jag äntligen en julklapp till Janne. Min kompis Jessica var väldigt tålmodig i min obeslutsamhet. Var ganska fullt på parkeringen, men när man väl kom in var det betydligt färre människor än jag väntat mig - skönt det. Därefter åkte jag och Janne hem för att äta, men gick sedan hem till Jessica för att spela frågesportspelet Qube, som jag skrev om för några veckor sedan.


Idag vet jag inte riktigt vad som står på agendan, kanske blir det till att åka och träna.

Av Malin - 19 december 2008 15:30

Julen närmar sig med stormsteg. Närmare bestämt är det fem dagar kvar till julafton, idag inräknat. Därför är det i allra högsta grad dags att inhandla de sista och för min del svåraste julklapparna. Lite dumt att man skjuter på det svåraste till sist, men det blir väl så lite av automatik. Hoppas att det inte är allt för mycket folk i affärerna, är inte särskilt förtjust i att gå och trängas. Är inte överdrivet förtjust i att gå i affärer över huvudtaget och att trängas gör det knappast bättre. Håll tummarna för att jag hittar något bra!

Av Malin - 19 december 2008 09:33

Jag blev lite för sömning under gårdagens Debatt, men den bilden jag fick är att den kom att handla mycket om huruvida alkohol ska säljas i dagligvaruhandeln eller inte. En diskussion där flera olika människor fick utrycka sina åsikter, snarare än att man kom fram till något – vilket säkert inte var målet i vilket fall. Så vad tycker ni, borde man kunna köpa vinflaskor eller liknande på Ica?


Jag vet inte hur det skulle påverka mig personligen om varor med högre alkoholhalt fanns mer lättillgänglig. Min första tanke är att det nog inte skulle göra så stor skillnad, eftersom min alkoholkonsumtion är ganska begränsad som den är. Samtidigt tänker jag att möjligheten att man börjar dricka mer är ganska stor – det blir ett mer tydligt, eller kanske självklart, alternativ att dricka alkoholhatiga drycker såsom vin till maten eller vid de tillfällen då man annars väljer läsk eller liknande. Vatten ligger mig ändå närmast i hjärtat, men så är det inte bara mig det handlar om.

Av Malin - 18 december 2008 21:57

Nu är det alldeles strax dags för Debatt i SVT, som idag handlar om alkoholkonsumtionen i Sverige. Brukar i vanliga fall försöka sova vid den här tiden, men det känns som att det kan bli en intressant diskussion. Vi får väl se.

Av Malin - 18 december 2008 20:18

Idag var min plan att åka och träna, för att sedan gå på Älvhögsborgs "julmys" i romerska badet. Tyvärr har det blivit ganska vanligt förekommande den här hösten att det inte riktigt blir som jag tänkt mig. Jag får väl skylla på att det snart är jul, vilket innebär mycket att hinna med. Nu håller jag på att titta på Du är vad du äter, så det här var bara ett snabbt reklampaus-inlägg!

Av Malin - 18 december 2008 12:04

I dagens TTELA (Trollhättans lokaltidning) uppmärksammar man en artikel från British Medical Journal som slår hål på långlivade julmyter. En myt som följt de allra flesta av oss är att man måste använda mössa, för att en stor del av kroppsvärmen går ut genom just huvudet. Detta stämmer inte, enligt läkarna som granskat de vetenskapliga bevisen för detta fenomen. Man avger lika mycket värme från hela kroppen – men jag måste betona att man fortfarande blir kallare utan mössa än med, eftersom huvudet oftast blir den enda delen av kroppen som inte är garderad med diverse lager av kläder eller vantar under vinterhalvåret.


Hittar ingen länk till artikeln i TTELA, men däremot har även DN uppmärksammat samma skrift. DN har dessutom utvecklat artikeln lite mer genom att ta med mer fakta, så den är nästan att föredra.


Läs hela artikeln här: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=865257

Av Malin - 17 december 2008 21:29

Diverse rapporter kan vara ganska intressanta att läsa, med fördelen att utbudet på Internet är ganska stort. Man glömmer ganska lätt att en hel del av exempelvis Socialstyrelsens publikationer finns tillgängliga i pdf-format.


I forumet på funbeat.se blev jag idag uppmärksammad på två rapporter jag tänker titta närmare på; en undersökning som visserligen är några år gammal, men som ändå verkar intressant med titeln ”Vilka skadar sig i hemmet? …och hur?”. Denna rapport är skriven i uppdrag av konsumentverket.


Den andra rapport jag fick upp ögonen för idag, kommer tydligen ut årligen och har titeln ”Brottsutvecklingen i Sverige fram till år 2007”. Efter att ha läst några utdrag måste jag säga att det verkar väldigt intressant.


Här är länkar till de ovan nämnda publikationer:http://www.sakerhet.konsumentverket.se/Documents/sakerhet/ehlass/Vilka%20skadar%20sig%20i%20hemmet%202000%2026.pdf

http://www.bra.se/extra/faq/?module_instance=2&action=question_show&id=478&category_id=0  

Presentation

Omröstning

Äter du 500 gram frukt och grönsaker om dagen?
 Ja
 Jag försöker göra det
 Nej
 Nej, jag bryr mig inte om sådant

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< December 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards