Alla inlägg under november 2008

Av Malin - 11 november 2008 21:47

Träningskompisar i all ära, men ibland behöver man dagar då man mest är för sig själv och tränar för sig själv. Det tycker åtminstone jag och idag fick jag av en slump en sådan dag. Blev ändrade planer i sista minuten och jag övervägde för en sekund att hoppa över träningen helt och hållet för att sedan ge mig av till gymmet. Så här i efterhand känner jag mig väldigt nöjd med att jag gjorde det, att det var en stund av välbehöv egentid. Gick till gymmet och konditionstränade, vilket gjorde det hela väldigt kravlöst och helt i min egen takt.

 

Visst är det väldigt roligt att även ha någon att träna med, men det känns som att det ändå ligger lite prestation i att träna med någon annan. Kanske är det bara jag som upplever det så?


 Just idag firade Älvhögsborg att verksamheten fyller 40 år (de fyllde i går för att vara exakt) och bjöd därför på tårta hela dagen. Inte helt lätt att motstå, när man gick förbi flera gånger om. Så efter 50 minuters konditionsträning tog jag en bit och gott var det.
Av Malin - 11 november 2008 12:52

Jag skulle vilja uppmuntra alla människor i hela Sverige att börja använda reflexväst. Jag blir helt tokig när jag exempelvis är ute och kör bil och helt plötsligt korsar en cyklist vägen. Han är helt klädd i svart och de enda förekommande reflexerna är de på tramporna, möjligtvis någon på cykelhjulen även. Har man reflexväst syns man på betydligt bättre håll, vilket skulle vara bra.

 

Det gäller inte bara cyklister, utan även fotgängare. Är det meningen att jag ska se alla mörkklädda fotgängare? Hade man haft ljusa kläder, hade det kanske gått men tyvärr dominerar de mörka färgerna höst och vinter.


Min första tanke var att hävda att kommunen borde dela ut reflexvästar till alla människor, men det reviderar jag. Det är upp till varje människas sunda förnuft att förstå att lite reflexer kan göra skillnad mellan liv och död, särskilt med tanke på hur ovarsamma många cyklister och fotgängare är i trafiken. Självklar finns det även en stor mängd oförsiktiga bilförare, men dem hör inte hit just nu. Ska man hävda sin rätt till företräde, eller göra hastiga manövrar – gör det smart och använd reflexväst.

Av Malin - 11 november 2008 07:34

Kom hem strax efter klockan 21 igår, så det fanns ingen vits med att starta datorn bara för att sedan stänga av den nästan direkt igen. Hade också i bakhuvudet gårdagens tips: att stänga av datorn en timme innan man går och lägger sig.

 

Igår gick jag, inspirerad av mig själv, till Älvhögsborg och uppdaterade mitt träningskort, från ett med gym, bad och endast ett antal förbestämda gruppträningspass till ett fullt kort. Skillnaden blir då att jag får tillgång till Älvhögsborgs alla gruppträningspass samt romerska bad, vilket jag älskar. Prisskillnaden på 200 kr känns överkomlig, eftersom jag säkert inte gjort något speciellt för de pengarna ändå.

 

Efter att jag pysslat klart med detta var jag på ett styrkepass. Låt oss hoppas att träningsvärken inte gör sig påmind på samma sätt som vid föregående två gånger…

 Avslutade kvällen med en stunds bastande inne i romerska badet, mycket bättre än så blir det inte.

Av Malin - 10 november 2008 16:45

Varje ny vecka, efter nyår, efter varje sommar så är det som att vi uppfattar som en nystart. Ska man sluta eller börja med något, är det måndag som gäller. Nu börjar det bli så sent på året att man likaväl kan vänta tills efter nyår – känner ni igen tankegångarna?

 

När jag hör någon prata eller jag kommer på mig själv med att tänka i de här banorna, brukar jag fråga mig själv: Vad är det för fel med i morgon? Varför inte sluta äta godis/sluta röka/börja träna och så vidare redan imorgon? Nu är det endast det först nämnda jag behöver arbeta med. Har varit sugen på att göra en detox ett bra tag nu, men får inte riktigt tummen ur. Jag skulle kunna börja imorgon, men så tänker jag ”det står ju att det är bäst att börja på en torsdag”. Frågan är hur stor skillnad det gör, för störst skillnad borde det ändå göra att börja redan nu så till vida att jag känner mig mentalt redo. Inte ens det behöver man vara i alla lägen, tror jag. Ibland är det bäst att bara sätta i gång och ta i tu med tankarna och känslorna allt eftersom de kommer.

 

Nu ska jag försöka bestämma mig för om det är ett yoga- eller styrkepass jag borde gå på ikväll. Inte det lättaste beslutet, eftersom båda delarna känns lika lockande. Hur som helst tänkte jag utöka mitt medlemskap, redan idag. Har gått och funderat på det ett tag och motarbetat mig själv genom att tänka ”bättre att vänta till efter jul” och sådana tankar – men hur stor skillnad gör det egentligen?  

 Var tvungen att ta med en bild på vår hund, som visserligen växt en del sen bilden tog.

Av Malin - 10 november 2008 09:28

I dagens Metro var det en artikel om sömnsvårigheter med fokus på studenter. Själv dras jag med mina sömnsvårigheter och har testat både det ena och det andra för att avhjälpa problemen. Mest av allt lägger jag min tilltro i rutiner; jag tror det är bra att ha en viss (avstressad) morgon- och kvällsritual. Dessutom behöver man lära känna sig själv.

 

Metro skriver ut nio tips ”för dig som vill sova bättre” som jag tänkte kommentera lite kring. Metros text är i fetstil, övriga är mina kommentarer.

 
  • 1. Vädra ur sovrummet
  • Frisk luft sägs hjälpa för det mesta, det tror jag absolut.

     
  • 2. Ha låg temperatur i sovrummet
  • Men undvik problemet jag stött på flera gånger de senaste veckorna: att jag har så kallt att jag inte kan somna för det. Somnar först efter att raggstrumporna kommit på tillsammans med en extra filt.

     
  • 3. Undvik koffein och alkohol på kvällen
  • Det funkar tydligen för vissa; mina föräldrar dricker kaffe de sista de gör på kvällen. Personligen dricker jag inte mycket kaffe och blir helt speedad de få gånger jag gör det. Jag tror att nattsömnen försämras, om än omedvetet, av för mycket koffein. Alkohol må få dig att somna snabbare, men hur djup blir egentligen sömnen?

     
  • 4. Motionera gärna, men inte för sent på kvällen
  • Där kommer det in att känna sig själv – jag får väldigt svårt att sova om jag tränar klockan åtta eller senare. Träning fungerar uppiggande för min kropp. Kanske ett lättare yogapass skulle gå an?

     
  • 5. Ha en regelbunden läggtid och fasta rutiner
  • Den som brukar lägga sig ungefär samma tid, brukar också bli trött ungefär samma tid på kvällen. Jag tror också det kan vara nyttigt att ha en viss ritual, precis som jag nämnde i början av inlägget, så kroppen kan känna in ”okej, nu är det snart dags att sova”.

     
  • 6. Gå och lägg dig tidigt, den bästa sömnen infaller före midnatt
  • Igår lade jag mig redan halv tio, eftersom jag vet att jag gillar att läsa ungefär en halv timme. Det var minst sagt skönt! Halv elva sov jag, som annars är ganska lättväckt, så djupt att jag inte hörde när mina föräldrar kom hem.


  • 7. Stäng av mobil, tv och dator en timme innan du går och lägger dig
  • Jag har börjat med att alltid stänga av mobilen under natten, varför ska den vara på? Har inte tänkt på det så mycket tidigare, men börjar verkligen känna av mobilen som en stressfaktor i mitt liv. Bästa metoden blir att ha den avstängd mer. Vad gäller att stänga av tv och dator en timme innan man går och lägger sig tror jag det är bra det med; när jag tänker att jag är trött och ska gå och lägga mig tar det 30-60 minuter innan jag faktiskt kommer i säng.

     
  • 8. Stig upp och gör något annat om du verkligen inte kan somna
  • Det är svårare att göra än man tror, jag tänker alltid ”kanske om jag ligger kvar, bara en liten stund till” tills det att timmar kan ha rullat iväg.

     
  • 9. Undvik starkt ljus om du vaknar mitt i natten
  • Personligen brukar jag vägra öppna ögonen om jag vaknar under natten, även om jag måste gå upp. Ibland är man illa tvungen, men går det undvika så går det.

    Av Malin - 9 november 2008 20:04

    Skrev i föregående inlägg att jag skulle testa en träningsdvd med Blossom – Back to basic. Filmen gav cirkelträning som kombinerade styrka och kondition. Det fanns väldigt många olika träningsupplägg man kunde välja mellan med varierande längd och intensitet. Eftersom jag aldrig testat filmen innan valde jag den lättaste och kortaste versionen på 30 minuter.

     

    En fördel med passet var att man inte behövde några redskap, bortsett eventuell träningsmatta eller liknande för alla golvövningar. Filmen passar då för de flesta, eftersom den blir ganska förutsättningslös.

     

    Passet var enkelt att följa med i och just den biten jag tränade fokuserade mer på styrka än på kondition, om man bortser från uppvärmningen. En sak jag fann anmärkningsvärd är att man inte tränade mage och rygg sist, utan det kom andra övningar såsom vader där efter. Jag har alltid hört att man utan undantag ska lägga mage- och ryggträningen sist eftersom den muskulaturen behöver arbeta även under övriga övningar.

     

    Svettfaktorn var inte överdrivet hög, skulle väl säga att den låg på 2.5-3 av 5. Antagligen blir situationen annorlunda om man väljer ett längre pass. En sak som försvårade träningen var hunden Flora som tyckte det var väldigt roligt att jag låg på golvet, eller liknande. Hon sprang runt och slickade mig i ansiktet, la leksaker på mig och trodde nog mest att vi höll på med en märklig lek.


    Efteråt körde jag 30 minuters yoga med en träningsdvd från iForm; Stark i kropp och själ med yoga. Filmen erbjuder ett baspass, men av vilket yogaslag framgår inte. Jag tycker inte att det är den mest tilltalande yogaträningen jag testat, eftersom jag saknar de rörelsekombinationerna som exempelvis solhälsningarna ger. Istället blir det en mer statisk och inte särskilt svettig yoga form, men något ger den självklart.

    Av Malin - 9 november 2008 17:18

    Kom hem för ungefär en och en halv timme sedan och har sedan dess stått och stekt en väldig massa pannkakor. Känner mig därför trött och vill mest av allt lägga mig på sängen en stund, men det är lika bra att låta bli. Risken finns alltid att jag då absolut inte kan somna ikväll.


     Istället ska jag rycka upp mig själv, dra på mig träningskläder och testa ”Träna hemma med Blossom”, en dvdfilm jag fick med tidningen Topphälsa för en tid sedan. Återkommer med en redogörelse av hur det var.

    Av Malin - 9 november 2008 13:10

    Fars dag inträffar alltid den andra söndagen i november och har enligt wikipedia sitt ursprung i 1910-talets USA. 1931 spred dagen sig till Sverige och firas samtidigt i hela Norden, undantaget Danmark.


    Självklart har jag inte glömt bort pappa idag. Han fick sin present redan i fredags, när alla barn var samlade: två chokladaskar och några par "pappa är bäst"-strumpor. Det viktigaste är väl att man ägnar honom en tanke, snarare än att köpa saker.

    Presentation

    Omröstning

    Äter du 500 gram frukt och grönsaker om dagen?
     Ja
     Jag försöker göra det
     Nej
     Nej, jag bryr mig inte om sådant

    Fråga mig

    0 besvarade frågor

    Kalender

    Ti On To Fr
              1 2
    3 4 5 6 7 8 9
    10 11 12 13 14 15 16
    17 18 19 20 21 22 23
    24 25 26 27 28 29 30
    <<< November 2008 >>>

    Sök i bloggen

    Senaste inläggen

    Kategorier

    Arkiv

    RSS

    Besöksstatistik


    Ovido - Quiz & Flashcards